Om Vendelbi 

Mjuk och go’ honung från Vendelbi gjord med stor kärlek och omsorg.  

Vi har återupptagit biodlingen hemma på gården Listebo i Vendel, en gammal vikingabygd ca 4 mil norr om Uppsala. Farfar Gustav började 1942 och blev 92 år, sen fortsatte pappa Nils, men i fem år var det tomt eftersom bina dog av varroakvalster.  

Nu använder vi ekologiska metoder mot kvalstren och kan hålla bina friska. Vi startade upp så smått under 2010. Ida (då 15 år) och jag har hjälpts åt med slungningen och storasyster Ebba har gjort loggan samt hemsidan.  

Tjejerna är 5:e generationen på gården. Det var mjölkkor på gården fram till 1989. Idag har vi drygt 20 får som betar och håller markerna öppna. 

Bisamhällena står på flera ställen, för att få olika typer av honung. Hemma i Listebo står merparten. Där finns även farfar’s fina bipaviljong kvar. Hemma finns en bred flora med ängsblommor och massor av vitklöver i fårhagarna. Vid foten av Uppsala-åsen står några samhällen för att få lite ljung i hösthonungen. Vi har också samhällen vid Vendels kyrka där lindarna dominerar som nektarväxt. Även vid Örbyhus slott står bikupor.  

Vi försöker slunga flera gånger under säsongen. Både i juni, juli och augusti, för att få fram olika honungstyper. Det mesta blir ljus sommarhonung med ängsblommor och vitklöver. Har man tur blir det även lite knallgul maskroshonung och mörk, kolasmakande lindbladshonung.  

Bin är fantastiskt att jobba med!