Recept  

Att använda honung istället för socker i matlagning och bakning har blivit allt mer populärt. Uppskattningsvis motsvarar 1 dl socker 90 g honung och 1 dl honung motsvarar 140 g socker. Detta på grund av att honung är sötare än socker.  

Honung har också nyttigare sockerarter än vad vanligt strösocker innehåller. Dessutom innehåller den antioxidanter, vitaminer som stärker immunförsvaret samt värdefulla mjölksyrebakterier. Använder man honung istället för socker vid brödbak får även man en saftigare smak i sitt bröd. 

 

Örthonung
Örthonungen har många användningsområden. Du kan använda den som ansiktsmask, i skrubb, som hårinpackning eller rengöring. Används aromatiska örter kan även örthonungen användas i matlagning. Honungen drar ut de verksamma ämnena och smakerna ut örten.  

Man kan använda sig av såväl färska som torkade örter. Tänk bara på att om färska örter används bör örthonungen förvaras i kyl så att den inte börjar jäsa. 

Ingredienser
2 dl honung
ca ½ dl färska örter eller ¼ dl torkade örter
Exempel på örter är groblad, kamomill, lindblom, maskrosblad, mynta, rosmarin, rosor eller timjan. Det finns många fler örter, bara att testa sig fram! 

Hacka eller smula sönder örterna i en glasburk. Häll sedan honungen över och rör om. Är honungen hård kan den värmas upp innan, men inte över 38 grader. Örthonungen ska sedan stå och dra i en vecka. 

 

Björkskrubb
Björkskrubben är illgrön och väldoftande av björk som håller huden len och fräsch. Passar utmärkt att göra på våren när björklöven börjar slå ut på träden. Denna skrubb håller i cirka 6 månader. 

Ingredienser
1 dl färska björklöv
5 dl finmalet oblekt havssalt
2 dl mandelolja eller annan vegetabilisk olja
1 tsk rivet citronskal
1 msk honung
eventuellt 30 droppar citronolja. 

Blanda alla ingredienser i en mixer, verkar det för torrt är det bara att ha i lite mer olja. Lägg blandningen i en burk och massera in den på kroppen efter en varm dusch eller ett bad. Skölj sedan med kallvatten. 

 

Aftersun-bad
Ett aftersun-bad kan vara användbart på sommaren. Det är ett lugnande, läkande och svalkande örtbad som hjälper huden att återhämta sig. 

Ingredienser
10 hela ringblommor
10 groblad
10 hallonblad
1 msk grönt te
½ dl honung
1 dl aloe vera-juice 

Lägg örterna och teet i ett knyte av tunt tyg som du sedan hänger över vattenkranen på badkaret. Vattnets temperatur bör ligga runt 25 grader. Häll sedan ner honungen och aloe vera-juicen i vattnet. Klart! Nu kan du luta dig tillbaka och njuta av det helande badet.